top of page
Foto van schrijverJoke Pluijm

Nomofobie? Misschien is het tijd voor een digital detox!

Bijgewerkt op: 1 jan. 2020

Wordt jij ook snel en geregeld afgeleid door het piepje van je telefoon? Dat zodra je dat hoort alles loslaat waar je mee bezig bent om te kijken? Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik al e-mails aan het beantwoorden ben wanneer mijn ogen amper open zijn. Of dat ik mijn telefoon check, ook zonder melding, bang dat ik iets mis. Soms is het zo erg dat wanneer mijn batterij bijna leeg is, ik me voel zoals toen ik nog rookte, mijn sigaretten bijna op waren en de winkels dicht. Hoe erg is dat?! Kennelijk ben ik niet de enige, want er is daar tegenwoordig zelfs een naam voor: Nomofobie.

Nomowat?

Nomofobie is: is angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Deze angst kan veroorzaakt worden door het buiten bereik zijn, het vergeten van het toestel of een slecht functionerend toestel. Kan je echt verslaafd zijn aan je telefoon? Als ik kijk naar mijn schermtijd, op de minuut nauwkeurig bijgehouden door mijn telefoon, dan ben ik zeker goed onderweg ben om Nomofoob te worden. Echt schrikbarend!


Tegenwoordig checkt bijna iedereen zijn telefoon een paar keer per uur, er is geen omgeving meer waarin we onze telefoon niet tevoorschijn halen. Wij vinden het gepast om overal en nergens even te schermen, even appen in de rij van de kassa, een tweetje posten op het schoolplein en een Netflixje kijken op de wc. Sommige mensen gebruiken zelfs hun telefoon tussen de lakens en ‘Kinderen voor kinderen’ heeft er zelfs een liedje over, dus dan kunnen we het misschien wel gewoon toegeven: we zijn doen het allemaal!


Het zal dan ook geen verassing zijn dat ons schermgedrag stress legt op je relatie(s). Alhoewel we denken dat we super goed kunnen multitasken, is dat helaas niet waar. Niet alleen zijn onze hersenen niet uitgerust om twee verschillende taken tegelijkertijd aan te pakken, als we verschillende dingen tegelijk proberen te doen, verspillen we vaak meer tijd dan dat het oplevert.


Denk er eens over na: hoe goed neem jij informatie op wanneer er iemand tegen je praat terwijl je ondertussen je e-mail leest, door Facebook scrolt of even een video bekijkt. Ook al ben je fysiek aanwezig in dezelfde ruimte, informatie gaan makkelijk langs je af wanneer je hersenen elders op gericht zijn. En hoe irritant vind jij het wanneer iemand “luistert” met een scherm voor zijn gezicht?


Het niet in de buurt hebben van je telefoon kan voor gevoelens van paniek zorgen volgens een Brits onderzoek ervaart 51% van de deelnemers paniekerige gevoelens wanneer ze de telefoon niet binnen handbereik hebben. De angst om iets te missen, om buitengesloten te zijn of niet exact weten wat er nu in de digitale wereld speelt is echt aanwezig en voelbaar in je lichaam.


Nog heel even mijn mail checken en een laatste rondje social media voordat ik ga slapen. Oh shit, nog een mailtje binnen over mijn werk voor morgen, heb ik dat eigenlijk wel goed genoeg voorbereid? Ach daar start ik morgenvroeg wel meteen mee, ik draai me om en probeer te slapen, maar mijn gedachten gaan toch naar het mailtje en wat ik nog had moeten doen, het slapen laat nog even op zich wachten.”


Herkenbaar? Overstroomd worden met stimulerende informatie (en licht) vlak voor het slapengaan betekent vaak dat je niet optimaal kunt slapen, zeker wanneer je net voordat je gaat slapen geconfronteerd wordt met situaties waar we geen controle over hebben.


Velen van ons slapen met onze telefoons binnen handbereik, omdat het ook de wekker is, zodat we in de eerste minuut na het wakker worden meteen het laatste nieuws kunnen checken, of misschien even eerst wakker worden met een social media rondje, dan kan je tenminste het nieuws checken tijdens het ontbijt. En zo begint het weer van voor af aan, de cirkel is rond: we zijn allemaal nomofoobjes aan het worden; vastgegroeid aan onze telefoon.


Zoals in ieder proces is het bewust worden en toegeven de eerste stap naar verbetering, als je het tenminste een verbetering vindt om minder tijd op de telefoon door te brengen. Want misschien bij jij wel degene die op zijn sterfbed zegt: “had ik maar meer foto’s op Instagram gepost”.


Wanneer je toch liever meer contact wilt met jezelf en wilt verbinden met de wereld om je heen, kan je een aantal kleine stapjes zetten om los te weken van je telefoon.

Zet je telefoon uit een uur voordat je naar bed gaat, dus niet op trillen of op stil, maar echt uit of uit het zicht. Je lichaam hoeft dan niet te reageren op de vibratie of het oplichten van je telefoon. Zo geef je je hersenen de kans om prikkels te verwerken en te ontladen, dat zorgt voor een betere nachtrust.


Leg je telefoon als wekker op de badkamer in plaats van naast je bed, het geeft rust te weten dat je virtuele wereld niet om armlengte van je vandaan is. Daarnaast is de straling van je telefoon verder weg van je lichaam, iets wat altijd een plus is! Wanneer je een ouderwetse wekker koopt kan je in plaats van checken wat je tijdens je slaap gemist hebt, vervangen door weer ouderwets uit te rekken en te strekken terwijl je rustig wakker wordt. Heerlijk!


Voor de broodnodige rust in je dagelijkse leven kan je er ook voor kiezen om op gezette tijden je telefoon te checken, in plaats van iedere 5 seconden. Voordat je aan je bureau gaat zitten kijk je 5 minuten, dan werk je een goed uur en dan kan je weer een kleine break om op je telefoon te kijken. Daar wordt je super efficiënt van! Misschien houd je aan het einde van de dag zelfs tijd over.


Kies voor telefoon vrije momenten, bijvoorbeeld tijdens het eten. In plaats van scrollen en kauwen kan je stil staan bij wat je proeft, of even bijkletsen met degenen met wie je een maaltijd deelt. Menselijke interactie in het echte leven doet zoveel meer dan iets liken op Facebook. In realtime tijd doorbrengen met je vrienden of met jezelf brengt je zoveel meer dan altijd op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. Misschien had je nog geen goed voornemen voor het nieuwe jaar, wellicht heb je er nu een gevonden?

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page