top of page
  • Foto van schrijverJoke Pluijm

Bewust terug naar fabrieksinstellingen

WIST JE DAT WIJ IN HET DAGELIJKS LEVEN ONGEVEER 5% BEWUST DINGEN DOEN? DUS: WAT WE DENKEN EN DOEN, HOE WE ONS VOELEN EN REAGEREN, GEBEURT VOOR 95% ONBEWUST. WE DOEN DE DINGEN DIE WE DOEN, OMDAT HET EEN AUTOMATISME IS, OMDAT WE OP DIE MANIER GEPROGRAMMEERD ZIJN. ONDER ANDERE MET DE NORMEN EN WAARDEN VAN ONZE MAATSCHAPPIJ.


In onze maatschappij word je gewaardeerd wanneer je bewust je koppie gebruikt, wanneer je lekker verstandig bent. Zodra je op school komt, wordt er van je verwacht dat jij je aanpast aan het ritme van de maatschappij. We leren taal, rekenen, aardrijkskunde, etc. En ook hoe we stil moeten zitten, hoe we met elkaar omgaan, binnen bepaalde tijd ons brood op hebben, dat je beleefd moet zijn, noem het allemaal maar op. Tel daarbij op alle ervaringen die we opdoen op het schoolplein, thuis met eventuele broers en zussen en alles wat we zien op televisie en we hebben een heleboel maniertjes ontwikkeld om met dit alles om te gaan.


BEPALEN MIJN MANIEREN WIE IK BEN?

We weten perfect hoe het hoort, wat er van ons verwacht wordt en hoe we onze maniertjes in kunnen zetten om succesvol te zijn. Maar passen die maniertjes wel echt bij wie wij zijn? Of zijn het handigheidjes waarmee we hebben kunnen overleven in deze moderne jungle. Feit is dat er nog nooit zoveel mensen zijn geweest in de (westerse) maatschappij die lijden aan een burn-out, bore-out, depressie, een soort van midlifecrisis of ander is-dit-alles-syndroom of iets in deze richting.


HOE KAN DAT DAN?

Waarom ben je niet blij, terwijl je wel alles hebt? Een fantastische baan waar je vrienden jaloers op zijn, maar waar je na een dag werken kapot van thuis komt. Dat je een goede relatie hebt waarin alles koek en ei is, jullie maken nooit ruzie, maar je kriebels in je buik krijgt van die ene collega. Je bent bewust bezig met voeding en sport, komt toch niet tot afvallen. Over het algemeen netjes op tijd naar bed gaat, maar zelden uitgerust wakker wordt. Dat kunnen allemaal signalen zijn dat je verwijderd bent geraakt van wie je eigenlijk bent.


PICTURE PERFECT

Ook kleinere signalen van je lichaam als bijvoorbeeld: knarsetanden, gespannen schouders, onderrug pijn, vaak ziek kunnen duiden dat je niet goed in contact bent met je eigen kern. Maar misschien leidt je wel ee leven dat fantastisch overkomt op Facebook en waar mensen misschien wel jaloers op zijn.


LUISTEREN NAAR JE LICHAAM

Feit is dat we niet meer luisteren naar (de wijsheid van) ons lichaam, omdat we ons lichaam vaak alleen maar gebruiken als een leuke standaard voor ons hoofd. Ons hoofd, overtuigingen, gedachten, oordelen, verstand, intelligentie bepalen onze koers. We piekeren, wikken en wegen, analyseren en maken stappenplannen. Maar aan de signalen van ons lichaam gaan we totaal voorbij, terwijl daar ons hart en onze passies wonen!


BEN JIJ JEZELF? OF EEN AFGEVLAKTE VERSIE VAN JEZELF?

Allemaal worden we geboren als compleet pakketje met alles erop en eraan. Niemand is precies hetzelfde, zelfs identieke tweelingen niet. We kunnen aan de buitenkant zeker wel op elkaar lijken, maar we zijn toch allemaal anders. Onze eigenschappen, eigenaardigheden, karakter en kwaliteiten maken ons tot wie we zijn. Maar we passen ons aan en worden op die manier opgenomen in de grijze massa. Want als je anders bent dan wordt je gepest, gediscrimineerd, of raar aangekeken. Er heeft altijd wel iemand een mening over je. We laten onze unieke kleuren niet meer zien en zo vergeten we dat we ze hebben. Uber Sonde, want dat maakt het leven namelijk leuk!


TERUG NAAR FABRIEKSINSTELLINGEN

Gelukkig kan je jezelf resetten, terug naar fabrieksinstellingen zeg ik altijd. Dit kan je voor elkaar krijgen door geregeld tijd te nemen om stil te staan bij jezelf met bijvoorbeeld meditatie of yoga. Of zoiets simpels als een ademhalingsoefening. Zo bouw je weer een relatie op met je lichaam. Raak je weer bekend met de fluistering van je hart, word je je bewust van de onbewuste patronen.


BEWUST MET JEZELF AAN DE SLAG

Daar moet je dan wel heel bewust mee aan de slag gaan. Je onderbewustzijn is plooibaar en past zich aan, maar niet meteen. Daar zal je dan wel tijd en energie in moeten steken, maar wanneer je intentie is om meer jezelf te worden, echt te zijn wie je bent, te leren luisteren naar je innerlijke stem, dan kan dat natuurlijk! En geloof me, daar word je heel gelukkig van! Want wanneer je regelmatig ontspant en contact maakt met je lichaam kom je dichterbij de stem van je intuïtie (onderbuik gevoel). Omdat je gewend bent te luisteren naar de stem van je verstand (onbewust gedachtes) kan die innerlijke stem op de achtergrond geraakt zijn. Maar het is er wel, altijd, want het is de essentie van wie jij bent.


COACH ALS KLANKBORD

In mijn coachingspraktijk werk ik dagelijks met mensen die in een bepaalde mate van hun pad afgeweken zijn. Weggegaan zijn van wie ze eigenlijk echt zijn, puur om te overleven. Ik vind het fantastisch om samen op zoek te gaan naar de weg terug. Meer info? check www.jokepluijm.nl52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page