top of page

Ayurveda helpt je de kerst door met deze tips!

Staat er de komende dagen een uitgebreid kerstmenu op de planning? En is de kans groot dat je je (een beetje) laat gaan? Geen zorgen! Met deze Ayurvedische tips kom je de kerstdagen zonder al te grote kleerscheuren door. 


Je spijsvertering staat centraal in Ayurveda en om je spijsverteringsvuurtje optimaal te laten ‘branden’ is het belangrijk de juiste dingen te eten en te drinken en niet teveel of juist te weinig eten op je vuurtje te gooien. Je maag is zo groot als 2 vuisten en het is dan ook best wel een uitdaging om die met kerst niet te ‘overladen’. Als je teveel eten in je maag stopt is er fysiek onvoldoende ruimte om te kneden en de maagsappen goed te mixen met je kerstmaal. Dat kan een een zwaar of opgeblazen gevoel veroorzaken en ervoor zorgen dat er onverteerde voeding in je lijf terecht komt. Niet zo fijn voor je gezondheid en energielevel.


TIP 1) UITBUIKEN MET CCF-THEE

Ga na een uitgebreide maaltijd 10 minuten op je linkerzij liggen. De openingen van je maag wijzen dan naar boven waardoor eten goed in je maag blijft en gassen gemakkelijker je maag kunnen verlaten. Je hebt daardoor minder last van brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel. Een kruidenthee van hele komijn-, koriander en venkelzaadjes, ook wel CCF-thee genoemd (Coriander, Cumin & Fennel) is een goed post-diner drankje. Vul een thee-ei met de hele zaadjes in gelijke verhouding en laat 5 minuutjes trekken in kokend water. Venkel helpt tegen gasvorming, komijn stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen en koriander helpt onder andere je lever te detoxen.


TIP 2) MAAK JE EIGEN SPIJSVERTERINGSBOOSTER

Midden op de dag is je spijsverteringsvuurtje het sterkste, dus als het even kan plan dan het kerstdiner zo vroeg mogelijk op de dag. Je kan je spijsvertering aanwakkeren door een spijsverteringsbooster te maken, vooral handig als het kerstdiner pas laat in de avond op de planning staat. Je mixt voor de spijsverteringsbooster gember, geraspt en uitgeperst in een zeefje zodat je het sap over houdt, een beetje citroensap, honing en een snufje zeezout. Verdun dit mengsel met lauwwarm water en maak het daarmee zo sterk (of mild) als jij wil! Verse gemberthee is ook een goede optie om je spijsvertering te stimuleren. Maar pas op met gemberthee en spijsverteringsboosters als je al veel ‘vuur’ in je systeem hebt. Als je bijvoorbeeld snel een kort lontje hebt of last hebt van brandend maagzuur of opvliegers.

TIP 3) EET VEEL GROENTEN

Kies voor zoveel mogelijk groenten op je bord. Daarmee maak je het je spijsvertering een stuk makkelijker en blijft je calorie-intake wat eenvoudiger onder controle. Door kruiden toe te voegen kan je voedingsmiddelen die van nature wat lastiger te verteren zijn, zoals vlees en kaas, makkelijker verteerbaar maken. Zo helpt zwarte peper de vertering van vlees en mosterd is een goede optie om kaas beter te verteren. Andere kruiden die je spijsvertering stimuleren zijn cayenne, gemberpoeder, kaneel, kardamon, komijn, koriander & fenegriek.


TIP 4) WARME TOETJES

De dame blanche kan je beter laten staan. Ijs en andere koude dingen zorgen er namelijk voor dat de bloedvaten in je maag samentrekken om je lichaam te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Dat betekent minder bloed naar je spijsverteringsorganen en een minder optimale vertering van je voeding. Ga dus liever voor een warm chocoladetaartje! En als je die feestelijke ijscoupe nou echt niet kan weerstaan, laat de ijs dan eerst smelten in je mond in nip tussendoor af en toe van een warm glas thee om de ‘schade’ te beperken.


TIP 5) ONTBIJT WAT LATER

Vooral als je ’s avonds veel en laat eet is de kans groot dat je niet al je eten verteert en je ’s morgens nog helemaal geen honger hebt. Wacht dan nog even met je ontbijt en geef je lichaam eerst de tijd om alles te verteren. Eet alleen wanneer je honger hebt, dat is namelijk een seintje van je spijsvertering dat je lijf klaar is om weer voedsel te verteren. Misschien sla je het ontbijt zelfs over om je spijsvertering even extra wat tijd te geven.


GENIET!

Met bovenstaande tips kom je een heel eind met het ondersteunen van jouw spijsvertering. Maar… vergeet vooral niet te genieten. Van al het lekkere eten en van elkaar. Geef jezelf de ruimte om strenge dieetregimes los te laten. Je spijsvertering werkt namelijk ook veel beter als je blij en relaxed bent. Ook hier geldt de 80/20-regel. Als je 80% van de tijd doet wat goed is voor je body & mind, mag je in die andere 20% genieten van de dingen die jou blij maken, maar op de langere termijn je body & mind misschien iets minder. Je lichaam kan best af en toe een paar glaasjes alcohol verwerken of een bord vol e-nummers. Ook hier geldt weer… it’s all about balance! Fijne feestdagen!

Nicole schreef dit artikel voor Holistik, het online platform voor body, mind, soul & holy crap. Meer weten over Ayurveda? Volg BY VEDA op social media of maak een afspraak voor een persoonlijk consult!

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page