top of page
  • Foto van schrijverJoke Pluijm

Hoe kom ik in mijn eigen kracht?

Hoe kom ik in mijn eigen kracht? Die vraag krijg ik op dit moment veel. Mensen zijn op zoek naar antwoorden, een nieuwe manier van leven. Het oude wringt aan alle kanten en voldoet niet meer. Iedereen is het beu om te rennen, te vliegen en te presteren. Om doodmoe wakker te worden na 9 uur diepe slaap. Om geleefd te worden. Om gevangen te zijn in het verleden, omdat ons hoofd ons telkens terugbrengt naar bepaalde situaties of gedachtes. De eisen die wij tegenwoordig aan onszelf stellen zijn bizar. We worden iedere dag op duizend verschillende manieren geprikkeld om een betere versie van onszelf te worden. Slanker, fitter, energieker. Zelf je suikervrije koekjes bakken. Clean living. Groen en duurzamer leven. Ambities to the max. Mogelijkheden tot in den hemel.

Je moet dan ook wel behoorlijk stevig in je schoenen staan om je zelfvertrouwen hierdoor niet te laten beïnvloeden. Want als je tegenwoordig maatje 40 hebt, ietsje minder fit of niet fanatiek afval aan het scheiden. Wanneer je tevreden bent met een leuke vakantie naar Spanje in plaats van de andere kant van de wereld te willen ontdekken. Of als wel kan genieten van je burgerlijke leven. Dan wordt er overal om je heen uitgedragen wat jij onbewust al jaren tegen jezelf zegt: ik ben niet goed genoeg. Ik moet mijn best doen om erbij te horen. Want dat willen we allemaal, erbij horen op de een of andere manier. We willen allemaal normaal zijn, of zoals tegenwoordig de nieuwe norm is: speciaal zijn. Een killerbody, master yogi, tattoos van top tot teen en overal van op de hoogte. We lopen onszelf massaal voorbij om overal aan mee te doen, of zijn druk met ons tegen alle hypes af te zetten.


Misschien verklaart dat dat er in de tijd waar we nu leven meer spanningsklachten zijn geweest dan ooit! Je hebt zelf ook wel eens last van gespannen schouders waarschijnlijk. We leven continu onder hoogspanning. Vorige week zag ik een mooie spreuk: ontspanning is wat je bent, spanning is wat je denkt te moeten zijn.

Wanneer je denkt dat je jezelf moet aanpassen om leuk gevonden te worden. Jezelf af te moeten beulen in de sportschool voor een toekomstige partner. Dat je jezelf moet censureren omdat je bang bent andere af te schrikken. Met al deze voorbeelden zet je jezelf uit je kracht, het kost je namelijk allemaal moeite. Je doet je voor als iemand die je niet bent. Natuurlijk mag je rekening houden met de mensen om je heen, maar je hoeft geen maskers te dragen, want voordat je het weet ben je jezelf kwijt!


In je eigen kracht staan betekent voelen wat goed voor je is, wat geeft je energie? Waar wordt je blij van? Weten wie je bent en dat omarmen, ook al is het misschien niet helemaal gepolijst en fantastisch. We hebben allemaaal onze rauwe randjes, dat maakt het ook juist interessant. Maar hoe doe je dat zonder alcohol, shoppen of de sauna? Hoe kom je terug in je eigen kracht?

Een eerste stap is om te werken met je adem! Zo maak je contact met je lichaam en ben je meteen in het nu. Begin eens heel simpel. Adem. Sluit je ogen en voel hoe de adem je lichaam in en uit stroomt. Voel je lichaam. Je lichaam geeft feilloos aan wat je fijn vindt en wat je niet fijn vindt. Je lichaam kan je laten voelen wat je onbewust denkt, want emoties zijn reacties van het lichaam op je denken.


Vanuit de adem kan je verdere stappen ondernemen. Meer bewustzijn creëren, daardoor kom je dichterbij wie je zelf bent, jouw eigen natuur. Neem dus iedere dag tijd voor jezelf, om je lichaam te voelen, om je te concentreren op het in en uitstromen van je adem. Je adem is je anker in het nu, oefen ermee en laat de gedachtestroom even langs je af gaan. Zo kun je oefenen met het creëren van afstand tussen wie je denkt te moeten zijn en wie je eigenlijk echt bent!

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page