top of page

Keelchakra: zó communiceer jij vanuit je authentieke zelf

Bijgewerkt op: 16 dec. 2019

Chakra klinkt misschien een beetje zweverig, maar eigenlijk valt dat best wel mee.

Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk wiel. De zeven belangrijkste chakra’s hebben allemaal een eigen functie. Ze liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot je kruin. Chakra’s regelen de flow van energie door je lijf, ook wel ‘Prana’ (in de yogafilosofie) of ‘Chi’ (in de Chinese geneeskunde) genoemd. Deze week vertelt Nicole je hoe je jouw keelchakra open houdt. Zodat niets je meer tegenhoudt om vanuit je authentieke zelf te spreken.


De locaties van de chakras corresponderen met wat in de moderne wetenschap wordt aangeduid als zenuwknooppunten. Plekken in het lichaam waar veel zenuwen samenkomen. De chakra’s zijn verbonden met je hormoon- en zenuwstelsel, en houden je lichaam en emoties in balans. Het keelchakra is gekoppeld aan je schildklier en het functioneren van je hormoonstelsel. In Ayurveda is dit chakra verbonden met het element ‘ruimte’ en met alle vormen van communicatie, creativiteit en (zelf)expressie.


EERLIJK NAAR JEZELF EN ANDEREN

Als je keelchakra in balans is, ben je goed in staat je gedachten en emoties onder woorden te brengen, zonder bang te zijn voor wat anderen van je vinden. Je spreekt vanuit je hart en bent daarbij eerlijk naar jezelf en anderen. Maar je weet ook wanneer je stil moet zijn en kan goed luisteren. Dat is namelijk de andere kant van zuivere communicatie. Dichter en filosoof Rumi schreef ooit: “The quieter you become, the more you’re able to hear.”


KEELCHAKRA UIT BALANS

Een verstoord keelchakra kan leiden tot te veel of onsamenhangend praten. Ook ben je niet in staat om écht goed te luisteren. Dit komt vaak voor bij mensen met een dosha type waarin Vata dominant is (Vata is één van de drie body- en mindtypes die Ayurveda onderscheidt). Een geblokkeerd of zwak keelchakra kan er voor zorgen dat je moeite hebt om jezelf te uiten of voor jezelf op te komen. Angst om verkeerd over te komen of om anderen pijn te doen. Misschien heb je snel een brok in je keel of heb je er moeite mee om puur en eerlijk te zijn tegen jezelf en tegen anderen. Tijd om aan je keelchakra te werken!


VOEDING VOOR HET KEELCHAKRA

Je keelchakra is verbonden met je schildklier. Vloeistoffen zijn belangrijk voor dit chakra; water, soepen, warme thee, kokoswater en verse sappen. Kokoswater is vanwege de verkoelende werking een perfect drankje voor een verstoorde keelchakra. Wil je er ook in de herfst van genieten, verwarm kokoswater dan met een paar plakjes verse gember en een beetje kaneel. Zuivelproducten kan je beter vermijden als je keelchakra uit balans is omdat dit slijmvorming en verstopping veroorzaakt. Zout, gember en citroen zijn juist goed voor je keelchakra en bevorderen zelfexpressie.


DE KLEUR BLAUW

De kleur blauw stimuleert je keelchakra, een kleur die van nature niet zoveel voorkomt in voeding. Maar blauwe bessen, blauwe druiven en bramen zijn goede opties. Dit zijn tevens goede bronnen van vezels, antioxidanten en vitaminen. Vooral fruit dat aan bomen groeit zoals appels, abrikozen, peren, pruimen en perzikken helpen je keelchakra in balans te brengen. Maar ook rozijnen, rode kool, zwarte olijven, vlierbessen, zeewier en radijs hebben een helende werking.


BOUWSTOFFEN

Zink, zwavel, selenium en jodium zijn goede bouwstoffen voor een gezonde schildklier. Jodium vind je vooral in zeewier, maar pas op dat je niet overdrijft. Te veel jodium kan ook een disbalans in je schildklier veroorzaken! Paranoten, pompoenpitten, zonnebloempitten en peulvruchten (vooral kikkererwten) zijn goede bronnen voor selenium en zink. Paranoten zitten trouwens ook bomvol zink.


EXTRA TIPS VOOR EEN KEELCHAKRA IN BALANS

Onderstaande tips kunnen je helpen om je keelchakra weer in balans te brengen:

  • Mediteer, door stil te zijn en je je aandacht op jezelf te richten keer je naar binnen en maak je contact met wie je echt bent. Dat zorgt er voor dat je puur en vanuit je hart kan communiceren.

  • Start met ‘journaling’, spreek je gedachten en gevoelens uit en dat kan ook op papier. Een dagboek bijhouden is een hele goede manier om aan je keelchakra te werken. Focus op positieve dingen en schrijf op waar je dankbaar voor bent.

  • Luister naar muziek, het ruimte element is namelijk gelinkt aan geluid en heeft een helende werking op het keel chakra. Zet een fijn muziekje op of ga naar een klankschaal meditatie.

  • Zing! In de auto, onder de douche of misschien zelfs op professionele zangles. Het hoeft niet loep zuiver te zijn, als je je keel maar gebruikt

  • Lachen is gezond, een hele natuurlijke ademhalingsoefening en heel goed voor je keelchakra. Tijd dus voor een avondje standup-comedy of grappige filmpjes op Youtube.

  • De kleur blauw stimuleert je keelchakra, dus trek een blauwe trui aan, of verf een muurtje in je woonkamer of kantoor in een mooie blauwtint.

  • Goede yogaposes voor je keelchakra zijn de fishpose, cat/cow, schouderstand, de ploeg en en veel ademhalingsoefeningen zoals uyaji, lion’s breath & hummingbee. Voor die laatste maak je het geluid van een zoemende bij met gesloten mond en voel je de trilling in je hoofd en keel.

Nicole schreef dit artikel voor Holistik, het online platform voor body, mind, soul & holy crap. Meer weten over Ayurveda? Volg BY VEDA op social media of maak een afspraak voor een persoonlijk consult!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page